
"Ze zei het echt!" typt mijn leerling. We hebben de afspraak dat ze mij af en toe mag appen als ze ergens mee zit, en dat is nu zeker het geval. "Ze lachte er ook nog bij, echt heel gemeen," vervolgt leerling S. Ze vertelt me over het voorval: haar docent, die ik in de pauze heb verteld over een oefening die ik met S heb gedaan, heeft klassikaal naar die oefening verwezen. Ai.
De oefening die we deden, was die van de Valkeniersknoop. Dat is een lastige knoop die je met één hand maakt (want een valkenier heeft op de andere arm een valk of ander prachtig en enorm vogelbeest en kan die hand niet gebruiken). De bedoeling is dat je deze knoop niet in één keer kunt namaken, licht gefrustreerd raakt en om hulp gaat vragen of andere strategieën gaat aanboren. Haar docent had begrepen dat het frustratie wegnam. Dus toen S een beetje boos begon te worden door een saaie opdracht in de les, zei de docent "ga jij anders even je knoop doen."
Door een simpel misverstand is de band met één van haar docenten ernstig beschadigd. Ik app de leerling dat ik het ga oplossen en bel de docent. We hebben een fijn gesprek, want de docent heeft ook echt het beste voor met S. De oefening en het doel was verkeerd begrepen en daardoor viel de opmerking precies verkeerd: S was immers al gefrustreerd.
Na wat bemiddeling is het helemaal goed gekomen tussen S en haar docent. En die valkeniersknoop? Die hebben we natuurlijk goed besproken.
Wat leer je ervan?
De valkeniersknoop zet ik dus in om frustratie op te wekken. Het geeft mij niet alleen inzicht in hoe een leerling hierop reageert, maar geeft mij ook de kans in een fijne setting te oefenen met omgaan met frustratie. Ook zie ik of de leerling snel om hulp vraagt of andere strategieën gaat inzetten. Is dit niet het geval - en dat is vaak, want dit is typisch hb-gedrag - dan kunnen we bespreken waarom dat is, én wanneer de leerling in de komende week gaat oefenen met dit gedrag. Dus: deze week drie keer om hulp vragen.
Zelf meemaken?
Dat kan! Ik gebruik de knoop vaak tijdens coaching omdat deze zoveel inzichten biedt. Wil je leren hoe je deze oefening kunt inzetten? Dat kan via mijn training Coachen met Spellen! En uiteraard leer je daar nog veel meer.
Comentarios